Khamis, Mac 22, 2007

The Making of Onigiri

Mende ni diperolehi dari Phoenix, seorang forumer kat forum cari.com.my. Dia terangkan cecara nak wat onigiri. Wahaha~!! Untuk minggu nih, cam terobses ngan onigiri lak xD

Onigiri

Satu lagi masakan Jepun kegemaran saya... Onigiri! Onigiri juga dikenali sbg Omusubi atau Nigiri-Meshi. Variasi original adalah dlm bentuk bulat, empat segi bujur (oblong) dan bujur (oval) dan dikepal dgn umeboshi (jeruk buah plum jepun) di tengah-tengah onigiri. Skrg ada berbagai bentuk Onigiri... dibungkus dgn nori (jari tak melekat...he he he), bonito flakes dgn shoyu (kicap jepun), takuan (jeruk lobak putih yg berwarna kuning), dll. Onigiri senang dibawa dan popular sbg makanan utk berkelah atau aktiviti luar rumah... hmm kalau dimakan bersama teh... lagi best!

Onigiri

Boiled rice*
Salt
Umeboshi (soft pickled plum)
Nori (dried laver) or tororo konbu (konbu shavings)

Method:
1. When the rice has finished cooking, add the salt and mix lightly.
2. Wet your hands with water. Put 1/2 cup boiled rice on your hand and form into a ball.
3. Make a dent in the center and put umeboshi. Close the rice over it. Form into a triangle or cylinder.
4. Wrap with nori or sprinkle tororo konbu.

* Lagi cepat dan senang kalau ada acuan Onigiri... Cuba cari di Isetan...

Ittadakimasu!!


Sumber untuk artikel nih : Klik laa! xD

Selamat mencuba! Gambatte nyaaa~! xD

3 rantbacks:

Cikgu Siti Homestay Taman Indah berkata...

amboi... sedapnya.. terliur rasanya dengar resepi koro...

nanti kita pi piknik nak?
koro buat onigiri, saya bawak ketupat..

hehehehehhe

p(^_^)q

Tanpa Nama berkata...

ok.. aku bawak perut kosong.. hahaha...

k o r o m y s t berkata...

Puteh~
Orait set! xD
Nanti kiter gi piknik haha xP

Oro-san~
Cesss... tumpang free nampak? xP

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...