Selasa, Februari 21, 2012

CloTi ForEvaaahhh! xD

Saje nak tunjuk WIPs Koro sehingga ke end result nya. Hehehe...

[Sketching process menggunakan wacom bamboo pen - cloud guna ink pen biru and tifa guna ink pen merah to differ between both gender xD]
 
[Proses pewarnaan bermula! (^O^) Laying out the base colours... main tibai jek! xD - Guna Paint Sai 1.0]
[Bermulanya shading... proses yang paling digeruni sebab Koro memang tak pro langsung dalam bab menentukan shadow dan highlights kat mana huhuhuhu...]
[Okeh shading dah selesai! Koro boleh jek stop kat sini xD Tapi memandangkan masa tuh dalam mode feeling-feeling ecehceh... terasa nak tambah background laks. Masa untuk skodeng DevArt cari stok!]
[Habis da! Inilah hasilnya setelah ditambah background dan efek cahaya sinaran kat cincin tuh sket. Credits are given where due. Tapi info tuh sumer ada kat DA Koro la mwaha! Nak jenguk sana? Sila klik tab DevArt dedekat header blog nih. Fufufufu...]

Cloud Strife + Tifa Lockhart (c) Square Enix
Koro support CloTi pairing! (^O^) Harap sesape yang support pairing nih berpuas hati dengan fanart hasilan Koro. Koro mulanya memang malas amat nak kaler (TAT) Tapi berhempas-pulas gak paksa diri sebab nak acquire skill colouring mestilah dengan selalu praktis, ye dak? Huhuhuhu...
Okehla. Nak sambung jamming bersama Pokota x3~

Nico Nico Douga! (^O^)

Koro kembali lagi setelah berkurun lamanya tak update blog! Fufufufu…

[Logo NND yang nampak sempoi]

Entry kali ni, Koro nak sentuh pasal Nico Nico Douga (NND). Videoshare site kegilaan orang-orang Nihon dan sekarang nih orang luar pun dah terjangkit sama terutamanya yang minat giler lelagu jepun hehehe... *whistles innocently while pointing to self*

[Antara paparan dalam NND]

NND nih hape ko kata? Dx Okeh explanation pendeknya, NND merupakan satu site videosharing di mana fans, record companies, etc akan upload video diaorang untuk paparkan kepada umum. Dalam NND korang akan jumpa banyak arr PV artist jepun, vocaloids, etc. yang mana kebanyakannya akan di-post-kan pulak kat youtube untuk youtubers lak layan especially untuk mereka yang sker lelagu jepun tapi takde akaun NND untuk tengok vids kat NND tuh haa…

NND nih kiranya videosharing site yang lebih stylo sebab korang ble tengok livestream komen orang-orang yang turut sama menonton video yang korang tengah layan terpapar kat video yang sedang ditonton xD Memacam arr komen. Tapi teks kanji la. Kengkadang dapat tengok kaomoji xD Kualiti videos pun nampak cam lebih up sikit berbanding youtube. Pulak tuh semua teks kat site
tuh dalam tulisan jepun so untuk melayari NND nih korang kena sama ada fasih baca tulisan hiragana, katakana and kanji OR paling kurang pun korang bukak jela satu tab untuk Google Translate. Kekekeke… xD

Anyway, explanation in detail, sila la rujuk Wikipedia. Sekian harap maklum. Mwaha! XD
http://en.wikipedia.org/wiki/Nico_Nico_Douga

Dan beberapa site lain menyentuh pasal Nico Nico Douga nih:
http://theplant.jp/en/2009/06/nico-nico-doga/
http://techcrunch.com/2008/06/22/video-comments-the-japanese-way-nico-nico-douga/
http://d.hatena.ne.jp/metagold/20080513/1210650303

Koro sekali-sekala layan gak beberapa videos kat NND. Koro ada akaun kat sana. Mwaha. Sebenarnya nak create akaun takdela susah sangat. Cuma leceh sikitla sebab korang kena tau cane nak baca teks registration tuh yang reratanya in Japanese xD Shinpai surunda! (^O^) Koro cuba jelajah beberapa site tadi and terjumpa beberapa guides untuk regis-kan diri kat NND xD

http://thenextweb.com/2008/01/15/how-to-register-for-japanese-video-site-nico-nico-douga/
http://asiajin.com/blog/2010/12/31/english-guide-for-nico-nico-douga-part-1-how-to-register-2/

Jadi segeralah mendaftarkan diri dan menjadi antara jutaan nico chuus yang bersepah kat alam maya nih. Ecehceh… xD

Pssttt… Extra info! Melalui NND ni la Koro dapat tau pasal kewujudan Pokota x3 Suara Pokota memang sebijik macam Gackt! (^O^) Dia patut dapat watak vocaloid gak! Hurmmm… sebagai Pokupo? Yelah… memandangkan Gackt tuh Gakupo… xD Biar diaorang jadi kembar macam Len/Ren dan Rin xD
Sape Pokota? Dia salah sorang ahli Smiley*2 iaitu mereka yang digelar Nico Nico Singers yakni 'vocaloid' versi manusia la lebih kurang wakakaka... xD

Antara fanarts diaorang yang Koro rembat kat Zerochan.net xD

Dasoku, Clear, Pokota, Ask, Faneru, Gero
Kogeinu, Ask, Gero, Faneru, Dasoku, Clear, Pokota, Mucchi
Clear, Dasoku, Pokota
Dasoku, Ask, Pokota, Clear, Faneru, Gero
Yu, VIPtenchou

Owh dan specially untuk mereka yang sker grab-grab video nih, rejoice! As Firefox ada add-on spesel untuk NND yang dinamakan NicoFox.

Sila la dapatkan di sini fufufufu…
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/nicofox/

Cara nak guna NicoFox senang jek. Nanti lepas dah install add-on tuh, restart Firefox lepas tuh kalau korang perasan, button NicoFox tuh akan tertempek kat menu bar yang terdapat address bar korang tuh. Paling kanan sekali. Klik gambar NicoFox and klik download untuk download video yang korang tengah tonton dan teringin nak grab. Semua downloaded contents akan disimpan dalam satu folder bernama NicoFox kat pc korang.

Owh dan ini English version NND tapi masih peringkat beta: http://www.niconico.com/

Untuk sesape dah ada akaun NND, silalah tonton “Samurai” nyanyian Pokota yang suara dia hampir menyamai Gakupo (Gackt) xDDD
http://www.nicovideo.jp/watch/nm4463901

Juga lagu Ren'ai Yuusha (Love Hero)...
GUMI original by Last Note http://www.nicovideo.jp/watch/sm16742993
Cover version by Pokota http://www.nicovideo.jp/watch/sm16854564
Cover version by Amatsuki http://www.nicovideo.jp/watch/sm16779800
Suara Pokota memang hawt amat! x3 Suara Amatsuki cam suara Kenichi Suzumura jek xD

Video kat Youtube (Malangnyer takde versi Pokota lagi kat Youtube. ARGHHHH!!!) :



Layan jela versi nyanyian Nao nih. Suara dia tak sesedap Pokota. ARGHHHH!!! Dx Maaf la Nao-san huhuhu... Koro lebih prefer Pokota-kuuuuunnn (TAT)

On second thoughts, Koro lupa Koro ada download dari NND versi Pokota nyer so Koro nak try upload kat blog xD Enjoy, bebeh! (^O^)

REN'AI YUUSHA (LOVE HERO) : cover by POKOTA

video

Sedap kan sorea dia? Wahahaha! Ni antara salah satu sebab Gackt amek dia sebagai adik angkat. Mwaha! xD


Okeh. Harap korang sker dengan entry kali nih. Mata na! (^O^)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...